• Retró Wartburg modell eleje
    2023. NOVEMBER 30.

    Retró klasszikusok az utakon

    Az olyan klasszikusok, mint a Polski Fiat, Wartburg, Trabant, Lada és Skoda, nem csupán múltjuk miatt különlegesek, hanem az élményvezetés során is új értelmet nyernek. Ismerd meg ezeket az egyedi járműveket, és válassz magadnak egyet közülük. Kihagyhatatlan élmény őket vezetni.

    Gyere velünk vissza a múltba! Vezess retró autót! Az olyan klasszikusok, mint a Polski Fiat, Wartburg, Trabant, Lada és Skoda, nem csupán múltjuk miatt különlegesek, hanem az élményvezetés során is új értelmet nyernek. Ismerd meg ezeket az egyedi járműveket, és válassz magadnak egyet közülük. Kihagyhatatlan élmény őket vezetni. Retróra fel!


    Polski Fiat 126p: Kis méret, nagy karizma

    A kis méretű, de annál nagyobb szívű Polski Fiat 126p a lengyel autóipar ikonja. Az 1970-es években gyártott jármű bájos külseje és szerény, ám annál karakteresebb motorja varázslatos utazást kínál neked. Az élményvezetés során olyan nosztalgikus hangulatba fogsz kerülni, hogy vissza sem akarsz majd térni a jövőbe. A „Kispolszkit” Fiat licenc alapján kezdték gyártani, neve pedig egyszerűen csak annyit tesz,"Lengyel Fiat." A 126p típusa rendkívül népszerű volt a lengyel piacokon és más kelet-európai országokban is, köztük nálunk is.

    A Polski Fiat 126p szinte kizárólag a kisautó kategóriában volt elérhető és kompakt, városi járműként lett ismert. Az autó volt az egyik legkisebb és legkedvezőbb árú autó a piacon, ami hozzájárult népszerűségéhez. A kocsit a könnyű vezethetőségéért, takarékos üzemanyag-fogyasztásáért és az alacsony fenntartási költségeiért szerették. Kis mérete és egyszerű kialakítása miatt ideális választás volt a városi közlekedéshez. Kiválóan illeszkedett a kor divatjához is, és az 1970-es évek végéig és az 1980-as évek elejéig rengeteget láthattunk belőlük az utakon. Egyedi és könnyen felismerhető formája miatt a Polski Fiat 126p sokak számára jelent igazi nosztalgiát. Neked mit mond? Próbáld ki, hogy megtudd!

    Fehér retró Polski Fiat

    Wartburg 353: Keleti elegancia

    A Wartburg egy kelet-német autómárka és modellsorozat, amely az egykori NDK-ban (Német Demokratikus Köztársaságban) készült. A Wartburg márkanév egy híres középkori vár nevére utal Thüringen tartományban, ahol a gyár, az Automobilwerk Eisenach, működött.

    A Wartburg autók különlegességét az adta, hogy kétütemű motor volt bennük. Képzelheted milyen a hangjuk!  Az egyik legismertebb modell a Wartburg 353, amelyet 1966 és 1988 között gyártottak. Ez a modell egy négyajtós szedán, amely később kombi változatban is elérhetővé vált.

    A Wartburg autókat a szocialista blokk országaiban nagyra értékelték, de a modelljük a korábbi Nyugat-Németországi autókkal összehasonlítva sokkal szerényebb teljesítményű volt. A kétütemű motorokat később négyütemű motorok váltották fel. Jó azonban tudni, hogy a Wartburg igazi versenyautó. Bizony! Nemcsak közúti közlekedésre szolgáltak, hanem sikeresen vettek részt különféle versenysportokban is. Nem véletlenül gyártottak 1956 és 1991 között mintegy 3 millió példányt belőlük.

    Ma persze már „csak” történelmi jelentőséggel bírnak, és sokan a múlt egyik jelképeként tekintenek rájuk. Wartburgokkal gyakran találkozhatsz veteránautó-kiállításokon és természetesen általunk élményvezetések során is. Feltétlenül próbáld ki!

    Fehér retró Wartburg modell hátulról nyitott ajtóval

    Skoda 120: Cseh precizitás

    A Skoda 120 az időtlenség és kultusz megtestesítője a KGST piacán. A modellt 1976-tól egészen 1990-ig gyártották. A 21. században igazán szerencsésnek mondhatod magad, hogy beülhetsz egy kiváló állapotú Skoda volánja mögé.

    Az élményvezetés különlegessége, hogy a járgányt egy vagány autocross pályán vezetheted a festői Pilisben. Retrorally élmény, egyedülálló helyszín, kényeztetve mindazokat, akik részt vesznek benne. A program minden korosztály számára emlékezetes, ahol az idősebbek számára nosztalgikus visszatekintés, a fiataloknak pedig egy valódi múlt századi jármű tapasztalatát nyújtja. A különlegességet Fülöp Imre, Magyarország első Dakar-os versenyzője teszi teljessé, aki egyedi élményekkel színesíti a"lóerőkergetést". Egyedi, felejthetetlen, retroélmény mindenkinek! Kötelező beülnöd a volánja mögé! Kattints ide.

    Fehér retró Skoda 120 oldalról

    Van mááásik!

    Nem lenne teljes a retró autók bemutatásának sora a Trabant 601 és a Lada 2101 nélkül. Mindannyian nosztalgiával gondolunk vissza ezekre a modellekre, főleg a Trabira. Ő volt a „Kelet kicsiny hőse”, a „szappanos doboz”, amely igazán kreatív alkotás. Hogy miért? Gondold csak végig: a keleti blokkban a korlátozott erőforrások miatt a tervezőknek hatékony, mégis megfizethető járművet kellett alkotniuk, ami akkoriban egyáltalán nem volt könnyű feladat. A Lada 2101 megalkotásával viszont már az orosz autógyártás bizonyította hasonló leleményességét. A Lada 2101 az orosz autóipar büszkesége volt, és a Szovjetunióban hatalmas sikert aratott. A szögletes forma és a masszív kivitelezés a megbízhatóság és a tartósság jegyében született meg.


    Retró élményvezetés: Igazi időutazás

    Az élményvezetés nem csupán egy technikai tevékenység, hanem utazás is az időben. Modelljeink a múlt iránti szeretet kinyilvánításai, egy egész korszak életre keltése azoknak, akik meg akarják ismerni az általuk nyújtott utánozhatatlan vezetési élményt. És hát ki ne szeretne egy kis retroautós időutazást?

    Az autós élmények örök idők óta részei kultúránknak, és ezek a retró járművek megmutatják, hogy az idő múlásával sem veszítettek varázsukból. Hajrá, készülj fel a retró kalandra, és hagyd, hogy ezek a járművek elvarázsoljanak a múlt és jelen találkozásának egyedülálló élményével!

    Böngéssz az oldalunkon és kövess bennünket Facebookon is a legfrissebb híreinkért.