• rally-auto-vezetes-ajandekba
    2021. FEBRUÁR 15.

    Mit szólna az ismerősöd, ha rally autó vezetést kapna tőled ajándékba?

    Manapság többféle élményvezetés kuponnal is megajándékozhatod közeli ismerőseidet, aminek köszönhetően többféle legendás sport- és versenyautóval tehetik próbára magukat olyan versenypályákon, ahol a profi pilóták is száguldoznak. A rally autó vezetés több szempont miatt is megérdemel egy külön említést. Az Élményvezetés.hu következő cikkében bemutatjuk, hogy miért fog örülni az ismerősöd, ha rally autó vezetést kap tőled ajándékba.

    Miben más egy ajándék rally autó vezetés?

    A fő különbség a rally vezetés és más élményvezetési lehetőségek között az, hogy itt nem csak aszfaltos terepre számíthat a bátor résztvevő. Ennek az autóversenyzési formának ugyanis pont az a lényege, hogy itt mindenféle „offroad” terepen és mindenféle időjárási viszony között kell tudniuk vezetni a pilótáknak, legyen szó homokos, kavicsos, buckás, sáros, de akár havas vagy fagyos terepről. Ráadásul a gyorsító egyenes szakaszokon kívül sok éles kanyart is be kell tudni venniük a versenyzőknek. Úgyhogy, ha rally autó vezetés kuponnal ajándékozod meg valamelyik bevállalós ismerősödet, akkor itt közel sem a Hungaroring aszfaltozott pályáját kell elképzelni.

    A rally autó vezetésnek egyébként Magyarországon is megvan a helye és amatőrként is megismerkedhetsz a sporttal többféle versenypályán, mint például az Élményvezetés.hu weboldalán elérhető Pusztacsaládi Rallycross Pályán vagy a Kiskunlacházi Repülőtéren található DRX Rally Arénában.

    Ha van olyan ismerősöd, aki igazi adrenalinvadásznak vallja magát és mindig keresi az új kihívásokat, akkor egy ilyen rally élményvezetés kuponnal garantáltan nagy örömöt fogsz szerezni neki! Természetesen akár saját magad is megajándékozhatod ezzel az egyedi élménnyel. A helyszínen vezetéstechnikai oktatásra is számíthatsz vérbeli profiktól, hogy a lehető legtöbbet kihozhasd az első rally autó vezetésedből.


    A rally autó vezetés története: már nem csak versenypilóták kiváltsága ez az ajándék

    A „rally” kifejezés, mint autóversenyzési forma hivatalosan az I. világháború előtt pár évvel született meg, 1911 januárjában, amikor megtartották az első Monte-Carlo rally versenyt. Azonban az első versenyt már 1894-ben megrendezték Franciaországban, a legelső rally útvonalon Párizs és Rouen városa között. Az ott lefektetett alapok nagy része máig is érvényes a hivatalos rally autó versenyeknél, mint például az egyéni időmérés versenyzőként és az offroad terepeken való vezetés, ahol többek között kavicsos és homokos utakon is helyt kellett állniuk a pilótáknak.

    A két világháború jelentősen lelassította a rally versenyzés fejlődését és terjedését, de az 50-es és 60-as években már aranykorszakát élte a sport és Európa-szerte újabb és újabb versenyek kerültek megrendezésre. A sport népszerűsége végül az európai kontinensen kívül is megmutatkozott: Észak és Dél-Amerikában, Afrikában, és Ausztráliában is. Az egyik „legdurvább” és leghosszabb útvonalat lefedő rally verseny egyébként Kanadában került megrendezésre a 60-as években: ez volt a Shell 4000 Rally. A versenyzőknek egy több mint 7200 km hosszú futamot kellett teljesíteniük és olykor veszélyes havas részeken is túl kellett jutniuk.

    A modern rally versenyek közt talán az egyik legjelentősebb a Dakar Rally versenysorozat, amit először 1979-ben rendeztek meg Párizs és Dakar között, 2008 és 2020 között Dél-Amerikában, napjainkban pedig Szaúd-Arábiában. Külön érdekessége a rendezvénynek, hogy rengeteg amatőr versenyző is részt vesz rajta, ugyanis a profi versenypilóták csupán 20%-át szokták lefedni a résztvevőknek.


    Rally autó vezetés ajándékba: ilyen versenyautókat próbálhat ki ismerősöd

    Térjünk rá a lényegre! Amennyiben rally autó vezetéssel ajándékoznád meg valamelyik ismerősödet (vagy akár saját magadat), akkor a következő kuponok közül válogathatsz az Élményvezetés.hu weboldalán:


    Japán szörnyetegek: Subaru Impreza és Mitsubishi Lancer EVO rally autó vezetés ajándékba

    A Subaru Impreza WRX STi-t a DRX Rally Arénában, a Subaru Impreza STi 555-ös modellt pedig a Pusztacsaládi RallyCross Pályán próbálhatod ki. Mindkét keleti legendában a jellegzetes 2000 cm3-es TURBO motor mennydörög, az összkerékhajtásnak köszönhetően pedig még a legélesebb kanyarokkal is meg tudnak küzdeni. A gyorsító szakaszokon is érdemes lesz majd letesztelned erejüket, hiszen 4 másodperc alatt máris túllépik a 100 km/h-s sebességet.

    A Mitsubishi Lancer EVO VIII pedig az Élményvezetés.hu csapatának az egyik nagy kedvence, és sokak szerint az egyik legjobb rally versenyautó. A 320 lóerős TURBO motorral ellátott japán legenda már nem egyszer bizonyított hivatalos versenyeken. Minimum egyszer kötelező kipróbálni minden rally rajongónak!  


    Amerikai izomautó és rally versenyautó egyben? Ford Mustang GT Coyote élményvezetés ajándékba

    Szinte hihetetlen, hogy egyáltalán létezik ilyen bestia. Ahogy megszólal az 5000 cm3-es, 450 lóerős V8-as motor, rögtön érezhető, hogy nem akármilyen rally versenyautóról van itt szó. A Ford Mustang GT Coyote lehengerlő erejét a DRX Rally Arénában tesztelheted majd le!


    Német minőség: rally versenyautó vezetési lehetőségek a BMW-től

    A BMW E36 elsőre ránézésre talán nem rendelkezik olyan csábítóan szép vonásokkal, mint az előbb felsorolt rally versenyautók, de ne tévesszen meg a külső. Többek között a motorháztető alatt elhelyezett M5-ös motornak köszönhetően olyan erővel futhatsz neki a rally pályának, hogy attól sem kell tartanod, ha egy buckán ugratsz egyet!


    Amennyiben te is kedved kaptál arra, hogy elmerülj a rallyzás világába, vagy ismersz valakit, aki már régóta vágyik hasonló élményre, akkor lepd meg ismerősödet (vagy saját magad) egy ajándék rally autó vezetéssel!